Reisebrev

Fra resten av verden
Forum rules
User avatar
Ibsen
Posts: 268
Joined: 31 Oct 2012, 00:34

Reisebrev

Postby Ibsen » 01 Feb 2014, 13:52

Del gjerne bilder o.l av forskjellige fotballturer du har vært på rundt om i verden. SI gjerne hva du syntes om byen, det lokale øllet, hjemme og gjestene supportrene på kampen, stadion og den lokale puben.
Stolt i sort og hvitt!

User avatar
Oslo_øst
Ikaros
Posts: 63
Joined: 31 Oct 2012, 00:09
Location: Oslo

Re: Reisebrev

Postby Oslo_øst » 01 Feb 2014, 20:01

En tekst jeg skrev i 2011. Hajduk Split - Barcelona.

Kort oppsummert, Kroatia er en de få nasjonene som ikke er med i EU, dette gjør at de fortsatt bruker Kona. 100 Norske tilsvarer 110 Kroatiske. Det er ikke akkurat et problem å finne seg et sted og slukker tørsten, på nesten hvert eneste gatehjørne finnes det pub’er eller bar’er. Det er i hovedsak 2 ølmerker. Karlovacko og Ojusko. På utstedene koster en halvliter mellom 15 og 20 kona. I butikken får du en for 6.90kn. Litt andre priser enn man er vant til i Norge. Mat er også rimelig billig, en pizza får man for mellom 30 og 40 kona.

Fredag kveld ble vi invitert av noen lokale til en fiskefestival i byen Tribunj, nord for Sibenik. Noe man legger godt merke til over hele Dalmatiakysten er Malerier, graffiti og klubbloger. Det finnes kun et lag her nede, Hajduk Split. I det vi setter oss ned på en av byens fiske Resturanter kommer flere båter inn fra nabobyen. Flere titals bengalske lys tennes på land og i båtene og vi skjønner fort at det er Torcida som inntar byen. Kasse på kasse med fyrverkeri blir svidd av og flere sanger ble sunget.

Image

Image

Etter noen korte samtaler med diverse folk får vi høre at Hajduk Split spiller mot Barcelona i Split, førstkommende lørdag. Det ble i all hast satt i gang å prøve å få tak ti billetter. Men dessverre får vi høre noen timer senere at det ble utsolgt for flere dager siden. Spørsmålet var nå om vi skulle dra ned til Split for en tur innom svartebørsen. Etter en natt med få timers søvn og et helvettes uvær bestemte vi oss for å ta turen til nedover. Rystet over gårsdagens hendelser i Oslo tok vi turen ned til en lokal Cafe for å lese diverse aviser og medier. Vår lokale mann har jobbet febrilsk gjennom natten og morningen og har fått huk på to billetter. Det vanskelige valget om hvem som skulle være med ble tatt og vi kom fram til at jeg og billetinnehaver dro ned.

Split, en ellers stille by var stappet til randen av glade fotballsupportere. Hvor enn du så kunne man ikke la være å legge merke til de røde og blåe fargene. Ekte fotballglede, unge som gamle glødet over hele byen. En biltur som vanligvis tar 50 minutter tok 2 timer og 45 minutter, og parkeringsplasser rundt stadion var ikke all verdens. Politiet hadde stilt opp med flere 100 talls betjenter rundt hele stadion. Men bråk på en slik kamp som dette ville vært som lyn fra åpen himmel. Hajduk fylte 100 år, og kampen mot Barcelona skulle være en folkefest.

Image

Øltelt på øltelt fylte den vestre siden av stadion. Også grillmat og andre varer kunne kjøpes. Fra alle mulige gater og hjørner kom det stadig flere supportere, noen med et litt høyere alkoholinntak enn andre.. En sikkerhetssjekk litt lettere enn på Ullevål kom vi inn på en allerede rimelig full stadion.


Sete 34 og 35 ble funnet på rad 26. Her hadde vi god utsikt over hele anlegget og ikke minst Torcida i den østre svingen. En blanding a cheerledere og folkedans sto for åpningshowet. Torcida markerte seg ikke spesielt før kampen, men noen stemningstopper hadde de.

En konfetti-tifo med et banner ”vårt Hajduk” prydet svingen da spillere og støtteapparat entret banen. Må innrømme at jeg hadde større forventninger, men de så i alle fall bra ut. Noe man ser godt merke til her nede på Balkan er den positive trommekulturen. De dunker seg ikke i hjel slik som kanarifansen og andre klubber er flinke til. Den fungerte slik at hele svingen ble samkjørte og sangene runget ofte utover stadion. Torcida var også flinke til å få med seg resten av sidene med alt fra hoppesanger til kanonsanger, til og med pyro. Der har vi mye og lære.

I det 60 minutt ble det fyrt av et par bengalske lys og noen blinkere. Tostangs og flagg med ”Against moderen football” samt et tekstbanner med teksten ” We will not loose this war” ble brukt på den høyre siden av svingen. Til og med noen rader nedenfor oss på familietribunen var det et ca 5 sekunders langt begalsk lys. Resten av kampen spillemessig bølget fram og tilbake, men Torcida holdt det gående til siste spark på ballen.

Image

Image

Torcida får en meget sterk 5’er både på og utenfor banen. Stemningen før og under kampen var magisk. Blir garantert ikke siste gangen jeg tar turen ned.

User avatar
Maggan
Molde 1742
Posts: 238
Joined: 02 Nov 2012, 01:10

Re: Reisebrev

Postby Maggan » 04 Feb 2014, 10:55

Tar meg den frihet å sitere innlegget til en 1742-er: "Europa rundt" i Folke Te Fanzine (2013) med oppsummeringer fra kamper i utlandet (uten røverhistorier vel å merke). Ikke gjennomsyret av tribunekulturet, men kanskje grei lesning for folk som skal til en av disse stedene.

Europa rundt 2012

Ventspils:

Vi var en gjeng som reiste nedover til Latvia og Ventspils, som ligger en 3 timers busstur fra Riga. En ndelig tur der vi møtte andre Molde supportere på byens beste og eneste tex-mex resteurant! Til sammen var det nok 20 reisende på denne kampen. Det som skjedde på banen var ikke stort, men vi kom oss videre. Hjemmefansen bestod av 500 tilskuere som ikke sang. Når kampen var ferdig stakk vi til en leilighet vi hadde leid og feiret videre spill i Europa. Denne turen avsluttet så med noen dager i Riga, som anbefales for de som ikke har vært der.

Image

Basel:

Neste bortetur var til Sveits og Basel, dette var en meget dyr tur. Det var både dyrt å reise dit og det var dyrt å bo der. Men byen var nydelig, været var flott og folket var hyggelig. Utenom fotball gjorde vi de typiske turist-tingene som å stikke på museum og kikke rundt i byen. Blant annet ble det hver morge spist frokost ved Rhinen, som rinner igjennom byen. På kveldene ble det selvfølgelig ut på forskjellige utesteder i byen. Kampdagen møttes flere av oss på en pub før vi tok turen til stadion. På denne kampen var det nok 30 Molde supportere som tok turen. Også på denne kampen ble det nesten sunget konstant i 90 minutter. Men må si at Basel ultras presterte veldig bra og laget en god atmosfære på stadion. Kampen i seg selv hadde alt, utrolig spennende og ingenting ble avgjort før dommeren blåste av, desverre endte det ikke i vår favær. Dagen etter kampen var det reise hjem igjen, litt skuffet men klar for neste tur.

Heerenveen:

Vi røk ut av Champions League kvalifiseringen, men vi fikk en ny sjanse til europacup-spill. Vi trakk Heerenveen som ikke ble sett på som en umulig oppgave. Vi reiste til Amsterdam, og tok så toget til Heerenveen på kampdagen. Byen som har fostret kjendiser som Falko Zandstra og Sven Kramer. Uovervinnelige, men heldigvis drev de med en annen idrett enn fotball. Når vi kom frem til hotellet forstod vi at vi hadde det samme hotellet som spillerne våre. Vi satt oss ned i solen og pratet med noen av MFK-veteranene som også bodde der. Einar Sekkesæter var vennligheten selv og skaffet oss gratis transport til og fra stadion. Til denne kampen var det nok ca. 30 Molde supportere som reiste til. Vi holdt syngingen i gang jevnt utover kampen. Hjemmefansen var vel ca. 300 syngende bak motsatt mål og de hadde vel greit nivå, sett i norsk målestokk. Nå er vel heller ikke Heerenveen kjent for sine fans heller da. Kampen var fantastisk og Molde klarte å kvalifisere seg til Europacup gruppespill! På kvelden feiret vi på hotellet sammen med Molde spillerne, en fantastisk kveld. Før vi forlot hotellet utenfor Heerenveen så vi trekningen av Europaligagruppene og konstanterte at Køben, Bucuresti og Stuttgart var kommende reisemål. Vi satte oss på toget til Amsterdam etter å ha oppdaget at ikke alle billetterminaler tar alle kort, men alt ordner seg for ærlige karer! Vi tok en liten avstikker til Haag, hvor vi så Den Haag - Groningen. Enorm forskjell på Heerenveen, som var en pen og pyntelig by, mens Haag hadde helt klart et stort bohempreg kan man mildt si!

København:

Mange blå-hvite hadde tatt turen til det flate landet i sør, nemlig Danmark! Etter å ha møtt en kamerat som dro dagen i forveien bar det til samlingsstedet for Moldesupporterne, nemlig Dubliners som hadde et... ja riktig-irsk preg! God stemning i timene før kamp. Vituslet de 30, nei forresten 50 minuttene ble det opp til stadion! Innepå stadion samlet de i overkant 400 Molde supporterne seg og stemningen var vel litt skuffende. Var vel litt som en liten cupfinale følte jeg, der mange hadde slitt seg ut i forkant og ikke orket bidra særlig. Mer estlig med lettøl og ølkasting på sine medsupportere da ja... Noe synging ble det uansett og i var jo ganske nære poeng i Parken. Supporterne til FCK var vel ca. 400 syngende og hadde fin trøkk kampen gjennom. Kampen hadde vel ca. 11 000 tilskuere, så var tdeligvis ikke så stort for dem med MFK på besøk. Etter kamp ruslet i ut av stadion og praiet taxi for å spare mindre trente ben til senere kamper. En meget middelmådig matbit avsluttet dagen i Danmarks hovedstad.

Image

Image

Steua Bucuresti:

Vi reiste ned fra kulte og snø i Norge til t-shirt vær i Romania. Selv om Molde hadde planer om å stille med sitt reserve lag, var det ingen til om at vi skulle ta turen. Vi reiste nedover på kampdagen og stakk så rett på kampen, der ble vi møtt av politi som var forberedt på det værste. De sperret oss inne og stod rundt oss i ring før vi til slutt fikk komme inn på stadion. Vi var kanskje 15 personer som var inne på borte området. Vi prøvde å synge litt der nede, men det føltes ganske meningsløst grunnet at lyden fra hjemmesupporterne var så høy at vi snart ikke hørte oss selv en gang. Hjemmefansen hadde syngende grupperinger i begge ender av stadion, og de fikk med seg langsiden i blant og. Lydnivået på speakern var enormt og for de som synes det er høyt i Molde bør de definitivt ligge unna hjemmekampene til Steua! Det som skjedde på banen var ikke stritt. Etter kampen møttes vi på en pub i byen. Matvalget ble internasjonalt iform av McDonalds, som var eneste vi fant åpent. Dagen etter kikket vi oss litt rundt om i byen og så en liten tur ut på byen. Det burde nevnes at det er ekstremt billig og hyggelige folk. Palinka er forresten nasjonaldrikken og smaker slik man forventer av en Palinka... sterkt!

Image

Stuttgart:

Her hadde noen av oss vært før, men vi ville gjerne reise dit igjen, en fantastisk flott by. Vi reiste nedover på kampdagen og stakk inn til byen og tok oss en på puben på stadion. Der møtte vi andre Moldesupportere som kom innom før kampstart. Inne på stadion var vi ca. 100 Molde supportere inne på bortesupporter inngangen. Syngingen fra oss var rett og slett elendig og folk var mer opptatt av å være full enn å bidra til å få bedre stemning. I et supporterblad i Tyskland ble vi kalt for "piknik supportere", så vi gjorde nok ikke en så god profil på stadion. Cannstatter Kurve, hvor Stuttgart sine ultras står, hadde ganske bra trøk når de satte i gang. Etter kampen ble det en liten tur på byen. I de neste dagene kikket vi litt rundt om i byen og det var en fantastisk julestemning. Det var en slik julemesse der nede, noe som satte sitt preg på byen. Vi stakk også på kampen mellom Stuttgart og Schalke 04. Dette var en meget god kamp, men på tribunen syns vi at Stuttgart ultras (Cannstatter Kurve) prestere faktisk bedre mot oss.

Kommer tilbake med internasjonale godebiter som ikke er Molde-relaterte senere :mrgreen:
Når urett blir rett, blir motstand en plikt

User avatar
Maggan
Molde 1742
Posts: 238
Joined: 02 Nov 2012, 01:10

Re: Reisebrev

Postby Maggan » 12 Feb 2014, 16:33

Il derby della capitale (Lazio - Roma)

Vi dro nedover torsdag, og landet ikke før i 23-tiden på kvelden på Fiumencino. Da ble det en ti minutters taxitur til et hotell rett utenfor flyplassen ved kysten siden hotellet i byen da var stengt så sent på kvelden. Skikkelig god standard!

Fredag våknet man til strålende sol og blå himmel, noe vi nordmenn fort blir underernært på i mørketida, så det var populært :mrgreen: Så ble det taxi inn til byen, og fredagen gikk med på sightseeing siden ingen av våre kontakter som også skulle til Roma landet før lørdagen. Også Irriducibili-butikken i Via Farini ble besøkt, men jeg må si jeg ble litt skuffet over utvalget kontra 2009. Men det har jo skjedd mye i Curva Nord siden den gang. Var også noen russere og svensker i butikken. Noen innkjøp ble gjort, og kvelden steg på og minibaren ble åpnet. Litt kjedelig at naboene truet med å ringe politiet pga. støy når det er før midnatt, men sånn er det i store bygårder med mange leiligheter.

Lørdags kveld traff vi en italiener, ble med han til en klubb utenfor stadion. Det var en enorm villa, med fryktelig mange kvadratmeter. En måtte ta av SI-patchen sin ettersom vi fikk beskjed om at det var litt "tension" nå før derbyet. Det var rett og slett god kok! Søndagen startet med en Underberger for å roe dagen-der-på-følelsen, så tok vi en taxi inn til Ponte Milvio i 12-tiden. Der stod Lazio-fansen tett over alt, på begge sidene av gaten. Vi traff og en hyggelig svenske som var på plass. Litt lite synging, men noen bangers i ny og ned. Carribinieri stod klare i sidegater i oppstilling, og viste seg ikke synlige der folk samlet seg. Men selvfølgelig var det nok noen sivile her og der. Plutselig begynte folk å rope, man løp over til andre siden av gaten, og før man fikk snudd seg hadde toget bort til stadion startet. Mye synging, og bra stemning! Toget stoppet forran politioppbudet utenfor stadion, sang noen sanger, også til ære for Gabbo.

Inne på stadion var det sol og sommer, og god stemning. Ved siden av oss stod en gjeng fra Tyskland (Dynamo Berlin + Dortmund). Ikke noe å si på tifo og røyk. Syngingen var bra i starten, men hadde en tendens til å dabbe av. Vanskelig for den harde kjerne nederst å få med seg alle til en hver tid kunne det virke som. Ikke så mye å skryte av sportslig, men en fin opplevelse!

Mye norsk der nede (+ Helly Hansen, osv.)
Image

IRR-butikken:
Image

Lazio-butikken:
Image

Ponte Milvio:
Image

Image

Curva Nord:
Image

Image

Image

Image
Når urett blir rett, blir motstand en plikt

User avatar
muldvarpen
Posts: 157
Joined: 01 Nov 2012, 18:33
Location: Grenland !

Re: Reisebrev

Postby muldvarpen » 27 Feb 2014, 23:24

Tyskland/Nederland 14.2 - 17.2-14
Vi bestemte oss for å bo i Düsseldorf denne helgen pga det er en herlig by + at det var det enkleste med tanke på fly og tog til to av kampene.
I Tyskland reiser en som kjent gratis med tog ( og annen kollektiv trafikk) om en har kampbilleten i handa (:
Men dette gjaldt ikke turen inn til Amstersam og tog billetten kostet hele 68 €
Fredag 14.2 Fortuna Düsseldorf - Union Berlin
Vi ankom stadion ca en time føre kampen og gikk rett inn og kjøpte øl og kebab før vi fant plassene.
Atmosfæren under kampen var helt synsyk! Begge lags tilhengere holdt det gående hele kampen og det visuelle var på topp! Düsseldorf fansen var veldig flinke til å dra med seg hele stadion på sanger og rop, flere gikk i kano :)
Bilettene til kampen kjøpte vi i en lokal bilett sjappe i sentrum og betalte 33 € for sentrale og gode plasser på langsiden

20140214_182811.jpg

20140214_182931.jpg

20140214_182638.jpg
Union Berlin sitt bortefølge


Lørdag 16.2 Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt
Før kampen gikk for det meste til og sitte på en pub å vente på en siste kompis, som er bosatt i Tyskland som kom med et forsinka. Så var det og ta metroen opp til Stadion og komme seg inn på stadion :)
Tok bra med tid å komme seg inn pga kø, kø og kø..
vel inne på stadion rakk vi såvidt å finne plassene og ta en slurk av øllen føre YNWA runget over høytalerne. Må helt ærlig si meg skuffet over Dortmund fansen, hadde forventet et mye bedre trykk spesielt med tanke på at stillinga ble 4 - 0! Var en kjerne bak målet som holdt det gående kampen imellom men dem var ikke flinke til å dra med seg resten av stdion. Men det visuelle var regne pornoen!
Frankfurt fansen derimot var kanon bra! Et sykt trykk hele kampen :D
Bilettene kjøpte jeg via http://www.viagogo.com å betalte ca 1100 kroner pr bilett! Satt på øverste rad mitt smått til høyre for midtbanen! Bilettene kom på døra 10 dager før kampen.
20140215_152327.jpg

20140215_152848.jpg
Bortefølge til Eintracht Frankfurt


Søndag 16.2 Ajax - Heerenveen
Denne dagen tok vi den ca 2 timers lange togturen fra Düsseldorf til Amsterdam for å se på Ajax - Heerenveen :)
Vi ankom Amsterdam ca 3 timer føre matchen, så tok en kjapp matbit i sentrum føre vi tog metroen opp til stadion. Før kamp ble det noen øl på Ajax fansen sin egen pub ca 200 meter fra stadion.
Stemningsbilde på stadion var det Ultras gjengen i øvredel av den ene svingen som sto for? Helt rå stemning til tider, med blan annet synkronisert hopping og wall of death (: Bortefølge til Heerenveen var ikke noe å skryte av, hørte ikke et pip...
Billettene kjøpte jeg på ca en måned føre kampdagen via Ajax sin offisielle side, billetene kostet 45 € pr stykk for meget gode plasser på midten av hoved tribunen.
20140216_162825.jpg
Tifoen til Ajaxfansen
20140216_164646.jpg
Heerenveen fans, ikke akkuratt ett imponerende oppmøte

Larsern
Posts: 72
Joined: 31 Oct 2012, 13:01

Re: Reisebrev

Postby Larsern » 04 Apr 2014, 12:00

Har jo min årlige tur til Frankfurt. Denne gangen var det noe for seg selv, i og med at det var både Europa-cup mot Porto og Bundesliga mot Stuttgart, samt en kamp med Mannheim - Frankfurt u23 der supporterne/ultras har et sterkt vennskap med hverandre.

Litt om Frankfurt: Om man ikke skal drikke er det ikke så mye å finne på. Er vel en zoo der om du er keen på det. Men skal man drikke er det mye bra. Starte med en øl til middagen på Bella Roma med en Rumpestek med poteter og smør. Orgasme i munnen. Rumpstek og øl kommer vel på 15 euro. Videre kan man gå mot gamle-byen der det er 5-6 utesteder. Mye godt lokalt øl, og selvsagt litt forskjellig Weisen-Bier. Ellers er det jo en del puber rundt haubtbahnhof.

Eintracht Frankfurt - Porto:
Litt i byen før kampen, men vi var rundt tog-stasjonen. Vil du se mye Frankfurt supportere eller ultras, må du over på andre siden av elva. Etter en del øl gikk turen opp med Strassebahn/trikk opp til stadion som gikk hvert 3 minutt. Det er forresten gratis kollektiv-transport til alle som har billett til kampen i hele fylket. Hvis du skal ha det mer gøy før kampen drar man til "uf 97 containeren". Der samles det vel ca. 1000-2000 stk. De selger øl, jägermeister, pølser, stickers, t-shirts, og det er en helt grei stemning der.

Regner med de fleste har sett både bilder og videoer derfra. Kan faktisk si at det er det sykeste jeg har vært med på. Tifoen de hadde var ganske så bra, med mosaikk på både "gegen-tribune" ( hovedtribunen man ser på tv'n, og på Nord-west kruve. På en normal kamp står Ultras-feltet og en del oppe på Nord-west kurve. Men på denne kampen stod ca. 30-40.000 omtrent hele kampen, og de sang og de sang.Trykket var enormt, selv da Porto klarte å gå opp til 3-3. Noe som gjorde at Frankfurt røk ut på bortemål. 1 lusent bortemål.

Dagen etter var det Mannheim borte. Tog fra Frankfurt til Mannheim var vel ca. 1 time. Kom 50 stk på bortefeltet og var vel 2-3.000 på kampen tilsammen. Grunnen til at det var få på bortefeltet var at Mannheim skulle spille mot Offenbach en uke senere, der det møtte opp en ganske god mob fra Mannheim med venner fra Frankfurt. Vel. Carl-benz arena. Er vel større enn de fleste tippeliga-stadioner og har ståtribuner på to av hjørnene, mens ultras-gruppa (som faktisk er gammel i forhold til mange andre tyske grupper) står på midten av kortsiden og på seter.
Ganske god trykk fra Mannheim. Elendig fra Frankfurt. Grunnen var nok at 45 av de 50 som hadde møtt opp på bortefeltet nøt litt weed i ca. 90 min. Man ble nesten høy bare av å stå der.
Mannheim vant. Var vel helt ok det.
1507931_708987152454989_1413493619_n.jpgFrankfurt-Stuttgart: Fyllesjuk fra dagen før med karaoke med en del folk fra Aberdeen, kom vi oss opp til stadion. Rett bort til uf-97 containern, tror plassen heter Gleisdreich eller noe. En parkeringsplass utenfor stadion. Der ble vi gjenkjent av de lokale, vet ikke helt om det er en positiv eller negativ ting.
Kampen var kjedelige greier. Folk hadde nok brukt opp stemmene sine, pengene sine og alt de hadde på Porto kampen. Var mildt sagt ganske stille. Stuttgart-fansen hadde møtt opp og fylt bortefeltet og litt på feltet over. God trøkk fra dem, som alle andre bortesupportere i Tyskland. Tifo hadde de også!
Kampen var en normal Stuttgart kamp. Stutti går opp i ledelsen og Frankfurt tar dem igjen på slutten av kampen.
974861_10153862522390223_1483399482_n.jpg

Totalt: kjempe tur! Dra til Frankfurt!!! Men folk er ikke glad for at man henger opp stickers.

ps: sikkert mange skriveleifer rundt omkring. Norsk har aldri vært mitt sterkeste fag :)

User avatar
Sjanten
Ikaros
Posts: 450
Joined: 30 Oct 2012, 23:16
Location: Oslo

Re: Reisebrev

Postby Sjanten » 04 Apr 2014, 12:24

Bra reisebrev Larsern!

Har bodd en periode i Mannheim selv, og har stått både med UF og UM. Var blant annet på opprykkskamp med Waldhof Mannheim fra 5. til 4. nivå, 20k tilskuere og tifo på tre tribuner. Fikk også med meg 5-6 Frankfurtmatcher i Nordwestkurve. Fantastiske opplevelser! For de som skal til Waldstadion: det selges halvmeters bratwurst uttafor stadion. Må prøves!

User avatar
Baddas
BGG
Posts: 379
Joined: 31 Oct 2012, 12:18

Re: Reisebrev

Postby Baddas » 04 Apr 2014, 15:37

Har vært så snill nå å kopiert fra BGG sin nettside, så slipper dere å besøke den.

Tur til Serbia/Kroatia for 1 år siden. Del 1:

Du lurer sikkert på hvorfor i alle dager vi skulle reise til denne delen av verden? Det var i det minste det vanligste spørsmålet vi fikk før avreise og generelt under hele turen.

Kort forklart: God mat, mye billig øl og oppleve Røde Stjerne (Crvena Zvezda) fra tribuneplass.
Jeg har vært der før, blant annet på derbyet. Men de andre reisende hadde sin første tur.

Mozzart Sport (Serbisk magasin) har allerede publisert reisereferat fra turen vår, der fikk vi sneket inn et bilde av BGG-banneret også:
http://www.mozzartsport.com/iz-drugog-u ... -na-fudbal

I tillegg har ultras-tifo.net publisert kampreferat som vi har skrevet:
http://www.ultras-tifo.net/match-report ... 32013.html


Torsdag:
Turen startet nesten som forventet. 1 person forsov seg etter skandalefylla dagen før avreise. Etter mye om og men kom alle med flyet til Frankfurt hvor vi hadde nesten 6 timer ventetid til neste fly.

Med 6 timers venting burde det ikke oppstå noen problemer, eller?

- Jo! De selger øl på denne flyplassen. Billig og i store mengder!
I tillegg hadde en av oss (han som forsov seg) booket litt feil. Dvs totalt feil destinasjon i Tyskland. Feilen ble rettet mens gjengen stod og kaldsvettet for å rekke flyet. 2600kr ekstra for å komme seg til Beograd.

Ved ankomst Beograd rundt midnatt ble vi plukket opp på flyplassen av noen lokale folk jeg ble kjent med på forrige tur. Etter en lang dag med mye øl og flere timer på reisefot tok vi turen rett til Novi Sad i Serbia hvor vi hadde fått hele leiligheten til en kompis ved navn Marko. Her hadde vi altså en stor topp moderne leilighet i hjertet av Novi Sad, helt gratis! Marko selv flyttet inn hos bekjente ikke langt unna, snakk om gjestfrihet.

Krasjlandet bagasjen i leiligheten før vi gikk rett på byen. Ble fortalt at dersom politiet kom på døren skulle vi betale boten for "husbråk" og legge kvitteringen sammen med de andre kvitteringene. Skulle en sint nabo komme på døren så stod balltreet like ved, og skulle det bli verre så lå det AK47 under ene sengen(!).

Du skulle sett redselen til de 3 førstereiseguttene før Marko sa at det med AK47 bare var en spøk (resten var altså reelt...).

Kun en liten tur på byen (yeah right), skulle tidlig opp Fredagen.Fredag:

Lettere fyllesyk etter alt for mange timer på byen. Vi gikk vi ned til taxien som stod utenfor leiligheten 11:00. Dagens plan var tur til Osijek i Kroatia via byen Vukovar. Den planen var ikke vår Serbiske venn Marko særlig begeistret over, derfor holdt han seg hjemme. Det ble heller ikke en normal taxi med Serbiske skilt og reklame, da en slik bil fra Serbia ikke egnet seg i det området vi skulle til. (Du kan google Vukovar og krig, så finner du ut at det ikke er mange årene siden det var en konflikt i dette området).

Turen fra Novi Sad til grensen tok ca 1 time. Fyren som kjørte taxien kunne heldigvis snakke bra Serbisk og litt tysk. Vi kunne snakke bra norsk og litt engelsk. Når politiet ved grensen spurte hva pokker 4 fyllesyke Bergensere skulle passere grensen for, presterte sjåføren å forklare at vi skulle se på en stadion i Osijek. Det var visst det han hadde forstått av vår forklaring.

Etter at grensepolitiet hadde sett rart på oss og sjekket bilen for skumle gjenstander, fikk vi kjøre videre. Liten lettelse for oss i bilen, var ikke akkurat slik at vi satt å flirte og spøkte ved den grensekontrollen.

Turen fra grensen til Osijek skulle ta ca 1 time. På veien passerte vi, som nevnt tidligere, Vukovar. Ved folketelling før krigen mellom Kroatia og Serbia i 1991 hadde Vukovar 84 000 innbyggere. Ved folketelling i 2001 var innbyggertallet 31 000...

Image
Kirke i et lite tettsted rett før Vukovar.

Image
Vanntårnet i Vukovar som ble bombet av Serbia.

Image
Flere av byggene i Vukovar bar tydelig preg av krigen som herjet for noen år siden.

Det var en ganske spent stemning i bilen når vi kjørte gjennom Vukovar. Selv om det er en del år siden krigen, så var det kulehull og ruiner i alle retninger. Gjenoppbyggingen av byen er derimot kommet godt i gang.


Omsider ankom vi Osijek. Her skulle vi møte en lokalt bekjent ved navn Davor.

Vi parkerte utenfor Stadion til klubben Osijek.

Image
Hovedtribunen, ikke helt lik glassfasaden på Stadion vår.

Image
Under hovedtribunen.


Etter en runde med øl på en lokal pub ved stadion møtte vi Davor og fikk tatt turens første gruppebilde med BGG-banneret.

Image

Bedre oversikt over stadion:
Image

Image
Ultras gruppen Kohorta har laget graffiti en rekke steder i hele byen.


Etter 20min vandring i nærmere 20 grader ankom vi gamledelen av byen Osijek. Her har Ultras gruppen Kohorta sitt supporterhus!

Bygget er rundt 500-600 år gammelt, og de eneste som benytter seg av det er Kohorta som kun betaler strøm og vann. Inkludert er en enorm bakgård.

Image
Inngangen

Image
Davor serverte første runde med Osijecko. Fantastisk god lokal øl.

Hele lokalet var malt i fargene til klubben Osijek. Supporterbilder hang på alle veggene og graffiti var selvsagt tatt med.

Etter en runde med øl gikk vi ut i bakgården. For et syn!

Hver eneste dag hele året har grupperingen muligheten til å samles her for sosialt samvær. En rimelig heftig "storskjerm" er malt på ene veggen ute. Fotballbane med minibål er selvsagt på plass og generelt var hele bakråden ekstremt stilig med dette gamle forlatte bygget som omkranset hele bakgården.

Vi gjorde oss klar til kamp, Bergen vs Osijek!
Image
Image

Bergen var definitivt best, men nå er ikke alltid fotball rettferdig og vi tapte 3-0. Noen nye runder med øl måtte til.

Bergens Glade Gutter sammen med Kohorta Ultras.
Image

Gjengen på tur foran baren. En herlig dag som neppe går i glemmeboken med det første!
Image


Etter fotball og øl var det tid for kjøtt (og mer øl). Vi stakk innom en lokal sjappe i gamlebyen. En stilig forrett med mye forskjellig kjøtt og ost, før hovedretten Chiligryte med lam, ble servert. Hovedretten har et mye mer fancy navn, men det husker jeg ikke. Prisene på mat og drikke i denne delen av Kroatia kan neppe sammenlignes med turistbyene langs kysten. Her er det billig!
Image


Etter et godt måltid var det tid for mer øl. Jeg hadde før reisen snakket med Davor og vi var begge enige om at vi skulle oppleve de bruneste pubene. Ikke noe plastikkbar med stilige lys og den slags.
Image

8 Kroatiske penger er det samme som 8 Norske Kroner. Da bør du klare å gjøre deg en formening om prisene vi opplevde. Billigste halvliteren kostet 7 kroner.


Image
Skikkelig klientell som selv Fotikken ville vært misunnelig på!


Image
På denne plassen serverte de tørket sardiner som snacks i baren. Spesielt sted, men humøret (og etterhvert promillen) til BGG sine utsendte var på topp.

På siste puben ble det noen runder ekstra med øl. Ringte taxien og utsatte hjemreisen til Serbia med noen timer. Det kostet oss noen kroner ekstra, og sluttsummen for å ha kjørt 2 timer hver vei og ventet på oss i 8 timer, ble i overkant av 600kr, inkludert drivstoff.

Image
Noen prøvde desperat å lure denne jenten med hjem til Bergen. Hun kledde til og med skjerfet vårt!

Litt over midnatt ankom vi Serbia og Novi Sad igjen. Da gikk turen rett på byen. Det skulle bli en rolig kveld, da vi hadde booket taxi til Beograd tidlig lørdag.

Rolig kveld ble det ikke, men vi kom oss til Beograd og fikk sett litt fotball.

User avatar
Baddas
BGG
Posts: 379
Joined: 31 Oct 2012, 12:18

Re: Reisebrev

Postby Baddas » 04 Apr 2014, 16:05

Del 2:


Lørdag:
Igjen presterte vi å gå på en smell grunnet ekstremt billig drikke, og igjen stod en taxi å ventet på oss 11:00 utenfor leiligheten.

Denne lørdagen gikk turen til Beograd hvor vi skulle se Crvena Zvezda (Røde Stjerne) mot Novi Pazar.

Marko var med på denne utflukten og vår nye sjåfør snakket til og med engelsk. Minst en av oss var selvsagt bra fyllesyk...


Turen til Beograd tok i overkant av 1 time. Vi kjørte rett til Stadion, kjent som "Makarakna", for å kjøpe billettene til kampen.
Pris per billett: Ca 15kr! (Hørte du Daffy??? (Branns billettsjef))

"Marakana" begynner å bli litt slitt, men er fortsatt en imponerende stadion.
Till tross for rimelig stor kapasitet, så består tribunen av kun 1 etasje. Ikke slik som Aalesund, 3 etasjer for 10 000 tilskuere.
Feltene er i tillegg ganske store. Generelt lite trapper og ganger midt på tribunen. Inngangene er bakerst helt oppe. Meget intimt og definitivt en stadion som egner seg bra for god stemning.

Tilskuerrekorden er rundt 130 000, men grunnet strengere regler er dagens kapasitet kun 55 000.

"Mot kniver", det var da betryggende...
Image

Her ser dere feltet til Delije, gruppen til Zvezda. Mellom tribunen og løpebanen er det noen høye gjerder pluss vollgrav som skal forhindre banestorming.
Image


Etter at billettene var i boks tok vi turen inn til sentrum av Beograd. Fin by og fint vær! Liten tur i hovedgaten før vi strandet på en cafe ute ved et stort fort.

Litt sliten gjeng.
Image


Timene gikk og det var omsider på tide å bevege seg mot Stadion igjen. Rimelig spent gjeng da vi ankom området stadion ligger ved. På alle gatehjørner, veikryss og parker stod det politi med skjold, hjelmer og køller.
Dagens bortelag var Novi Pazar, de kommer fra "muslimdelen" av Serbia. Ganske lite populært i Beograd. Sist de spilte mot et lag i Beograd var det steinkasting mellom hjemme og borte-supportere hele kampen.

I ettertid viste det seg at politiet nektet Novi Pazar supportere innreise til byen, da politiet ikke kunne garantere for sikkerheten til bortefansen (!).
Image


Flere tusen politifolk passet på gatene utenfor Stadion, men inne på feltet til Delije var de ikke å se. På dette feltet har ikke politi eller vakter vist deg på flere år. For noen år siden lurte en sivilpolitibetjent seg inn på feltet, det endte med drapsforsøk (1 supporter fikk 10 års fengsel) og betjenten måtte bruker sin egen pistol for å redde livet sitt. Når "riot-politiet" kom inn for å hjelpe han ble de pepret med bomber og bluss, og regelrett jaget ut av stadion. Betjenten klarte å klatre over et piggtrådgjerde og slapp unna med lettere skader pluss forbrenning grunnet bluss.

Etter denne episoden har rett og slett politiet og vaktene konkludert med at de holder seg unna supporterfeltet, for sin egen sikkerhet.

Detter er 6-7 år siden nå, men særlig roligere er det ikke blitt. Kan i farten nevne at en Fransk Supporter ble drept i byen før en CL-kamp for noen få år siden. Seinest sist sesong ble minst 1 supporter drept i konflikt mellom grupperinger av Partizan, det andre store laget i Beograd.

Og du husker kanskje opptøyene i kampen Italia vs Serbia for en tid tilbake, hvor en stor skummel fyr satt å klippet opp nettingen foran bortefeltet samtidig som de kastet bluss på banen? Han fyren er en av lederne til ene grupperingen hos Delije, altså tribunen vi plutselig befant oss på...

Ca 1 time igjen til kampstart.
Image


Noen i følget vårt var litt smånervøs før kampstart siden vi stod midt på feltet til Delije. Her har de en grei regel: Er du IKKE med på synging, hopping og klapping, så får du i beste fall kun juling.
Trenger jeg å nevne at vi skvatt noe jævlig når første bomben (nei, dette er ikke "knallskudd") smalt på løpebanen? Ristet i hele kroppen!

Ca 30min før kampstart tok en av forsangerne en megafon og fikk innført en helt ny sang. Ganske bra melodi som ikke er brukt av andre i Europa. Nettopp det er målet til Delije. Ikke kopiere melodier fra andre grupperinger.

Kampstart:
Image


Ett og ett banner ble vist frem på feltet vi stod på når spillerne kom inn.
"Gjennom 2013"

"Nord Koreo gjennomførte atomtest". "Meteor landet i Russland".

"Djokavic har vunnet Australian Open for tredje gang". "Hugo Chavez døde".

"Gjennom den vanskeligste tiden på lenge, feirer Røde Stjerne 68år"

"Og vi tror fortsatt på klubben!"


Tifoen går enkelt og greit ut på at det nærmest er utrolig at folk fortsatt følger Zvezda. Klubben feiret 68 år denne kampen, men sliter med store økonomiske problemer. Samtidig er det rivalen Partizan som leder serien i disse dager.


Etter alle bannerne var kommet på plass holdt vi oppe rød og hvit plast som formet mønsteret. Samtidig ble litt bluss og noen bomber tent.

Like etter ble hele feltet vårt røyklagt, samtidig som kampen gikk sin gang ute på banen.
Image
Image

Her er bilde vi tok fra vår plassering litt på siden av feltet.
Image


Kun 14 000 tilskuere på kampen, men ca 10 000 av de stod på supporterfeltet. Jeg nevnte tidligere dette med synging og delta på tribunen. Du kan selv tenke deg trøkket når 8000+ stemmer i på alt av sanger. Til sammenligning tar Hansatribunen 3900stk, og til vanlig synger vel kanskje bare 500-700stk med på sangene.

I 2.omgang ledet Zvezda 3-0. På de to første målene var det bomber, bluss, blinkere og røykbomber (det var det for øvrig hele kampen), men etter det tredje målet sparte Delije på kruttet. De skulle nemlig markere at klubben fylte 68år.

Den markeringen kom etter 68 spilte minutter:
Image

Slik så det ut rundt oss:
Image


Selv om vi ikke er særlig dyktig i Serbisk så klarte vi å henge oss med på de fleste sangene. Vi var ikke lenger redd for å få juling og det virket som vi var akseptert av de som stod rundt oss. Nå hadde det kanskje noe å gjøre med eimen av hasj som var på tribunen og at vi i stor grad aksepterte fotoforbudet grupperingen har innført på tribunen...

Lite folk på resten av stadion og ingen bortesupportere. Alle setene på bortefeltet fjernet de etter derbyet jeg var på i 2009, da ble setene revet løs og satt fyr på.
Image

Filmer fra kampen:
Jeg har tidligere vært på derbyet mot Partizan når det virkelig koker i byen. Bål på tribunene, setekasting og alt flere tusen supportere på hver side av banen. Det er selvsagt noe av det råeste du kan oppleve på kamp i Europa.
Men denne vanlige seriekampen uten bortesupportere var definitivt ikke noe nedtur!
Veldig bra trøkk gjennom hele kampen. Mye pyro, regn (slikt liker en Bergenser) og god stemning.
I slutten av siste filmen kan du se og høre den nye sangen runge, da var det herlig kok på tribunen, lett påvirket av hasjen som ble røykt i pausen av de rundt oss.


Etter kampen gjensto det kun å finne taxien vår som skulle bringe oss tilbake til Novi Sad.
Image


I leiligheten til Marko ventet Bojan på oss. Denne lørdagen var det nattklubb som skulle besøkes. Fri flyt av Rakija og øl. Du kan selv tenke deg hvordan vår form ble utover natten...
Image


Søndag:

Klar for en ny dag! Frokost ble inntatt på Irsk pub. Noen mer fyllesyk enn andre. Gjengen fra Serbia måtte ha noen timer til på puten.
Image


Etter frokost ble det taxi (15kr, 5-10min) til Vojvodina sin stadion.
Dette er hovedlaget i Novi Sad og flere av våre bekjente i byen holder selvsagt med dette laget. Dessverre fikk de bortekampen akkurat samtidig som Zvezda spilte, dermed fikk vi ikke sett noe mer fotball.
Image


Resten av Serberne dukket etterhvert opp. Ble noen runder med øl på en herlig pub/restaurant rett ved stadion (eget bryggeri) pluss litt mat.
Etter det tok vi turen til et stort fort i Novi Sad. Herlig utsikt over byen og litt flere øl.

Bergen sammen med venner fra Novi Sad:
Image
Image

Når mørket senket seg var det tid for store mengder kjøtt. Fantastisk mat!
Image

Kun noen rolige øl seinere på kvelden. Tidlig mandag satte vi kursen mot Bergen igjen. Lang tur med flere timer i Frankurt. Hjemme rundt midnatt.

Admin
Tribunenorge
Posts: 144
Joined: 30 Oct 2012, 19:59

Re: Reisebrev

Postby Admin » 05 Apr 2014, 09:56

Bra reiseinnlegg!


Return to “Tribunekultur”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron

Logg inn